dr inż. Sylwia Mierzejewska
Adiunkt e-mail: sylwia.mierzejewska@tu.koszalin.pl Telefon: (0-94) 34 78 404 |
Obszar działalności naukowej
Procesy mycia i dezynfekcji w przemyśle spożywczym. Zastosowanie nowych rozwiązań do mycia w systemie CIP. Mycie pianowe i ultradźwiękowe oraz ich innowacyjne wykorzystanie. Ocena skuteczności mycia i dezynfekcji w przemyśle spożywczym – badania terenowe.
Życiorys naukowy
2011 -Tytuł doktora nauk technicznych w dyscyplinie budowa i eksploatacja maszyn;
2001-2006 Politechnika Koszalińska, Wydział Mechaniczny Mechanika i Budowa Maszyn, studia doktoranckie;
1996-2001 Politechnika Koszalińska, Wydział Mechaniczny, Technika Rolnicza i Leśna, Rok ukończenia 2001. Tytuł: mgr inż. o specjalności Inżynieria Żywności.
Udział w projektach badawczych
- „Identyfikacja zagrożeń i badanie warunków zapewnienia skutecznego mycia w systemie CIP krytycznych miejsc instalacji”, N N313 136838 - (zakończony)
- Projekt „Inwestycja w wiedzę motorem rozwoju innowacyjności w regionie” współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego i Budżetu Państwa Poddziałanie 8.2.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013 (zakończony)
Kursy i szkolenia
- Audytor wewnętrzny systemu HACCP;
- System HACCP- zasady, wdrażanie , utrzymywanie;
- Nadzór metrologiczny nad wyposażeniem pomiarowym w odniesieniu do wag i innych przyrządów pomiarowych oraz niepewność pomiarów masy w badaniach laboratoryjnych;
- Znakowanie środków spożywczych
- System zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000 – wymagania i dokumentowanie;
- Kurs Pedagogiczny na Politechnice Koszalińskiej;
- Korzystanie z norm w praktyce
Dodatkowe kwalifikacje zawodowe
- Pełnomocnik Jakości TÜV - certyfikat międzynarodowy
- Menadżer Jakości w przemyśle spożywczym - certyfikat międzynarodowy
- Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000
- Auditor wewnętrzny systemu HACCP