Czasopimo
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego
Kwartalnik naukowo – techniczny wydawany przez Polskie Towarzystwo Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ" pod naukowym patronatem Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej oraz Wydziału Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
W czasopiśmie publikowane są oryginalne prace naukowo - badawcze i przeglądowe, które w sposób zwięzły i przejrzysty omawiają specjalistyczne zagadnienia z obszaru przetwórstwa spożywczego. Wszystkie prace badawcze są recenzowane. Szczegółowa procedura kwalifikowania i recenzji zamieszczona jest w każdym numerze IPS oraz na stronie czasopisma www.ips.wm.tu.koszalin.pl.
Publikowane prace z obszaru przetwórstwa spożywczego obejmują zagadnienia:
- technologii, właściwości surowców i produktów;
- procesów i urządzeń;
- sterowania i automatyzacji;
- zagadnień energetycznych;
- organizacji produkcji;
- bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności;
- normalizacji.
Czasopismo jest indeksowane w bazach AGRO, BazEkon i Index Copernicus.