dr inż. Monika Marianna Sterczyńska
Adiunkt
e-mail: monika.sterczynska@tu.koszalin.pl
Telefon: (0-94) 3478 209
p. 226 C
Obszar działalności naukowej
- Browarnictwo (technika i technologia).
- Winiarstwo (technika i technologia).
- Pomiary Particle Image Velocimetry (PIV).
- Obrazowanie cząstek metodą Shadow Sizing.
- Ruch wirowy płynu, zjawisko formowania się stożka osadu.
- Chromatografia HPLC i GC.
- Analiza jonów wybranych metali, AAS.
- Podstawy żywienia człowieka, dietetyka.
Prowadzone zajęcia dydaktyczne
- Technologia przetwórstwa produktów spożywczych (lab.).
- Analiza i ocena jakości żywności (w, ćw, lab.).
- Analityka żywności (w, lab.).
- Projektowanie diet (proj.)
- Toksyny w żywności (w, lab.)
- Żywność tradycyjna, ekologiczna i etniczna (proj)
- Żywność fermentowana i napoje (w, lab)
- Informatyka w przemyśle spożywczym (lab).
- Technologie Przetwórstwa Żywności (lab).
- Podstawy Żywienia Człowieka (w, ćw).
- Żywność funkcjonalna i spejalnego przeznaczenia (proj)
- Utrwalanie surowców i produktów spożywczych (proj)
- Technologia Gastronomiczna z Towaroznawstwem (lab).
- Sensoryczne Metody Oceny Jakości Żywności (lab).
- Technologie Przetwórstwa Mięsa, Mleka (lab).
- Technologia Przetwórstwa Spożywczego (lab).
- Dietetyka z profilaktyką (ćw, proj).
- Projektowanie technologiczne zakładów przetwórstwa spożywczego (proj).
- Żywienie Człowieka- działy wybrane (w, ćw).
- Żywienie człowieka (w)
- Ogólna technologia żywności (w, lab. proj.)
- Higiena i bezpieczeństwo produkcji żywności (lab.)
Życiorys naukowy
- 27 września 2017 uzyskanie stopnia naukowego doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologii żywności i żywienia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (Wydział Technologii Żywności, Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej)
- 2013-2015 studia podyplomowe, Przygotowanie pedagogiczne, Wydział Technologii i Edukacji, Politechnika Koszalińska,
- 2011-2017 - studia doktoranckie, specjalność:Inżynieria Rolnicza, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska,
- 2012-2013 - studium podyplomowe: Analityka w Ochronie Środowiska, Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu,
- 2008-2012 - studia inżynierskie, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska,
- 2006-2011 - studia magisterskie,Technika Rolnicza i Leśna, specjalność: Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska.
Kursy, szkolenia
- 2019 „ANALIZA SENSORYCZNA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH – WYMAGANIA, METODY BADAŃ I WERYFIKACJA ZESPOŁU”, J.S. Hamilton Poland Sp. z o. o. /Pracownia Analizy Sensorycznej i Badań KonsumenckichGdynia
- 2019 Normalizacja - seminarium, "Dziś i jutro normalizacji"
- 2018 FlavorActiv "About hops and sensory evaluation of hop tarieties", Radocz k. Wadowic
- 2016 Warsztaty Analityczne MS Spektrum, Szczecin
- 2013 Warsztaty „Jak poprawić efektywność ekstrakcji do fazy stałej” BioAnalytic, Gdańsk,
- 2013 Warsztaty „Jak łączyć aby skutecznie połączyć. Rola połączeń w chromatografii cieczowej” BioAnalytic, Gdańsk,
- 2011 Auditor wewnętrzny Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000:2005 oraz HACCP wg Codex Alimentarius,
- 2011 Auditor wewnętrzny Systemu Zarządzania Jakością wg normy EN ISO 9001:2008,
- 2010 Warsztaty Youth Empowerment Seminar plus (YES+),
- 2009 Warsztaty Szkoleniowe z Pierwszej Pomocy,
- 2007 Tworzenie Regionalnego Systemu Innowacji (seminarium),
- 2004 Kurs Pierwszej Pomocy (16-godzinny)
Staże naukowe
- 17-21.12. 2018 Czech University of Life Sciences,Prague, Faculty of Forestry and Wood Sciences,
- 13-17.12.2016 Czech University of Life Sciences,Prague, Faculty of Forestry and Wood Sciences,
- 15.03-15-06. 2016 Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Storing and Processing of Plant Products
- 21-24.09.2015 Technical University of Ostrava
- 9-12.12.2012 Czech University of Life Sciences,Prague, Faculty of Forestry and Wood Sciences,
- 4-29.10.2012 Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Agricultural Engineering,
- 6-17.08.2012 IHAR – PIB (Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie) w pracowni Diagnostyki Molekularnej i Biochemii oraz Pracownia Zasobów Genowych i Kultur in Vitro,
- 13-17.05.2012 Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Agricultural Engineering,
- 01– 31.05.2012 browar VAN PUR S.A. oddział w Koszalinie,
- 01 – 31.10.2010 browar VAN PUR S.A. oddział w Koszalinie.
Projekty badawcze
- Wykonawca w projekcie "Technologia obróbki mechanicznej karpi w gospodarstwach akwakultury i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik" Umowa o dofinansowanie nr 00001-6521.2-OR1600001/18/19 zawarta w dniu 12.07.2019 roku, działanie 2.2 - Usługi z zakresu zarządzania, zastępstw i doradztwa dla gospodarstw akwakultury, Priorytet 2 - Wspieranie akwakultury zrównoważonej środowiskowo, zasobooszczędnej, innowacyjnej, konkurencyjnej i opartej na wiedzy, Program Operacyjnym „Rybactwo i Morze” od 2019
- Wykonawca w operacji "Technologia obróbki mechanicznej karpi w gospodarstwach akwakultury i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik" Wspieranie akwakultury zrównoważonej środowiskowo, zasobooszczędnej, innowacyjnej,
konkurencyjnej i opartej na wiedzy, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” od 2018 - Kierownik zadania badawczego w ramach środków statutowych "Reologiczne i fizykochemiczne właściwości półproduktów, produktów oraz odpadów z przemysłu browarniczego"
- Kierownik zadania badawczego w ramach prowadzonych badań naukowych pt."Techniczne i technologiczne aspekty wytwarzania brzeczki piwnej w skali półtechnicznej" (w trakcie realizacji od 2016 roku)
- Kierownik projektu badawczego Etiuda 3 finansowanym przez NCN o numerze 2015/16/T/NZ9/00400, Technologiczne aspekty klarowania brzeczki piwnej z uwzględnieniem zmodyfikowanej metody separacji osadów w kadzi wirowej, realizacja - rok akademicki 2015/2016.
- Kierownik zadania badawczego w ramach prowadzonych badań naukowych pt." Analiza zmian stężenia jonów metali w brzeczce piwnej na poszczególnych etapach operacji technologicznych realizowanych na uczelni" 2014-2015 (rozliczone).
- Wykonawca prac badawczych w etapie III realizowanego projektu pilotażowego pt. „Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe” Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rybackiego (75%) oraz środków budżetu państwa (25%) w ramach Programu Operacyjnego Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013, Oś Priorytetowa 3 środki służące wspólnemu interesowi, środek 3.5 Projekty pilotażowe
Patenty
- Patent nr P.407021, pt. "Kadź wirowa, wykorzystywana zwłaszcza w browarnictwie", grudzień 2016 - M. Sterczyńska, M. Jakubowski, T. Tuszyński.
Udział w konferencjach naukowych
- XIX Ogólnopolska Konferencja Naukowa „POSTĘP W INŻYNIERII ŻYWNOŚCI” (d. Szkoła Letnia) 17-20.09.2019 r., Janów Lubelski
- XVIII Konferencja Naukowo-Technicznej Budowa i Eksploatacja Maszyn Przemysłu Spożywczego „BEMS 2018” Ustronie Morskie, 4-7 września 2018:
- VI Sympozjum Inżynierii Żywności, 26-28 czerwca 2018, Warszawa
- XVII Konferencja Naukowo-Technicznej Budowa i Eksploatacja Maszyn Przemysłu Spożywczego „BEMS 2016” Białowieża, 21-23 września 2016:
- V Sympozjum Inżynierii Żywności, 21-23 czerwca 2016, Warszawa,
- XII Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki, 19 maja 2015, Koszalin,
- IV Międzynarodowa Konferencja Doktorantów pt.: „Wielokierunkowość Badań w Rolnictwie i Leśnictwie”, 21-22 marca 2015, Kraków,
- XVI Konferencja Naukowo-Technicznej Budowa I Eksploatacja Maszyn Przemysłu Spożywczego BEMS, 9-12 września 2014, Lublin,
- IV Sympozjum Inżynierii Żywności, 1-2 lipca 2014, Warszawa,
- XI Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki VII Ogólnopolską Konferencję Studenckich Kół Naukowych, 20 maja 2014 r., Koszalin,
- XVIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa „POSTĘP W INŻYNIERII ŻYWNOŚCI” (d. Szkoła Letnia) 11-14.09.2013 r., Krasiczyn,
- XLI Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk "Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu", 2-3 lipca 2013 r., Kraków,
- X Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki VI Ogólnopolską Konferencję Studenckich Kół Naukowych, 21 maja 2013 r., Koszalin,
- Konferencja Naukowa „Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej”, 26-27 września 2012, Poznań,
- XV Konferencja Naukowo-Technicznej Budowa I Eksploatacja Maszyn Przemysłu Spożywczego BEMS, 5-8 września 2012, Kołobrzeg,
- III Sympozjum Inżynierii Żywności, 26-27 czerwca 2012, Warszawa,
- IX Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki na Wydziale Mechanicznym, 21 maja 2012, Koszalin,
- I Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności - 18-20 listopada 2011, Warszawa,
- I Wielkopolska Konferencja „Nauka Gospodarce Żywnościowej”, 16-17 czerwca 2011, Poznań,
- VII Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz III Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych, maj 2010, Koszalin,
Działalność organizacyjna
- Opiekun Koła Naukowego Technologów Żwyności i Żywienia
- Sekretarz Rady Programowej kierunku Technologii Żwyności i Żywienia Człowieka
- Wykłady autorskie i promocyjne dla uczniów
- Koordynator bazy BPN i POLon w Katedrze PiUPS
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oddział Małopolski,
- Członek Komitetu Organizacyjnego XVII Szkoły Technologii Fermentacji, Kocierz 2014
- Twórca i administrator strony internetowej czasopisma Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego,
- Współtwórca i administrator strony internetowej czasopisma Wydziału Mechanicznego
- Członek redakcji technicznej czasopisma Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego,
- Twórca i administrator strony internetowej Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego,
- Przynależność do Polskiego Towarzystwa Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ"
- Pomoc w organizacji Konferencji BEMS 2012 w Kołobrzegu,
- Wykład i promocja Politechniki Koszalińskiej, Kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w Zespole Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Bytowie „Żywność, żywienie a zdrowie – choroby cywilizacyjne związane z odżywianiem”.
Współpraca
- Browar Van Pur S.A. w Koszalinie,
- Prof Tadeusz Tuszyński, dr inż. Aleksander Poreda, dr inż. Piotr Antkiewicz, dr inż. Marek Zdaniewicz, dr Małgorzata Makarewicz z Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej Akademii Rolniczej w Krakowie,
- Dr inż. Józef Dresner oraz Arkadiusz Antonowicz (Eurotek International - przedstawiciel Dantec Dynamics), Warszawa.
Wykłady autorskie
- Zastrzyk witamin każdego dnia,
- Prawidłowe żywienie przedszkolaka,
- Żywność, Żywienie a Zdrowie.
- Sekrety zdrowego jedzenia.
Rzec można, że odwieczną tajemnicą świata jest jego poznawalność (A.Einstein)